informatie-beddengoed-algemeen

Beddengoed

Wat voor beddengoed bestaat er eigenlijk? Wat is de functie ervan en in welke kwaliteiten wordt er beddengoed geproduceerd.
Onder de noemer beddengoed valt de volgende opsomming:

Het beddengoed maakt een direct onderdeel uit van ons bed- en leefklimaat om die reden dient beddengoed te voldoen aan een aantal normen één daarvan is  de Öko-Tex Standaard 100 certificaat. Het Öko-Texsysteem garandeert dat het geteste en gecertificeerde textiel vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de mens.

Ook de kwaliteit en samenstelling van beddengoed kan erg varieëren dus grondstoffen en produktietechnieken zijn erg bepalend voor het comfortgevoel en de duurzaamheid ervan. Meer uitleg over de diverse soorten van techniek en kwaliteiten worden toegelicht op de desbetreffende pagina onder de noemer “wetenswaardigheden”, op deze wijze hopen we u een stuk verder te helpen in de door u te maken keuze.

Oeko-tex-100-getest-goed-voor-mens-en-mileu

Sfeer en kleur

Slaapkamers lopen langzamerhand steeds meer met de kledingmode mee, bedtextiel wordt daardoor meer en meer een seizoensgebonden bedmode. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de stijl en het gevoel in uw slaapkamer goed bij elkaar passen, dit stopt niet alleen bij de keuze van uw bedtextiel ook vloer- en raambekleding dragen daar in hun steentje bij, bijzonder in deze is dat u in onze beddenspeciaalzaak dan ook prima terecht kunt voor interieuradvies, we helpen u graag verder. Door onze samenwerking met de onder aan deze pagina vermelde bedtextielmerken omvangen we een groot aantal stijlen zoals landelijk, tijdloos klassiek, eigentijds modern en design.

De merken welke, soms exclusief,  in onze beddenspeciaalzaak mee wordt samengewerkt zijn o.a. Vandyck, Essenza Home, Formesse, Gant, Schlossberg en Christian Fischbacher.

Christian-Fischbacher-beddengoed-in-kleurstelling-wit-luxury-nights


Hoeslaken

Het woord zegt het al: een laken in de vorm van een hoes welke om een matras of topper matras kan worden toegepast. Een hoeslaken, dus niet  verwarren met een molton – of matrasbeschermer) zit dus om het matras en heeft direct contact met uw huid. Het verschil met een laken is het elastiek rondom waardoor het hoeslaken onder het matras strak getrokken wordt om plooien op bed zoveel als mogelijk te voorkomen. Doekkwaliteiten waaruit u een keuze kunt maken zijn o.a.

  • Katoen: Dit katoen is van hoge kwaliteit en wordt zeer fijn geweven, weliswaar is de manier van weven van belang. Normaal gesproken wordt een dekbedovertrek effen geweven, draad over draad. Vanwege de bij ons toegepaste hoge kwaliteit katoen vind u bij ons een dekbedhoezen van hoogwaardige kwaliteiten.
  • Katoen perkal: Perkal is een zeer fijne draad katoen en wordt doorgaans  ook in effen kleuren geweven, wel voelt daarbij  een dekbedhoes gemaakt van perkal fijner aan dan het gewone katoen geweven dekbedovertrek.
  • Katoen satijn: Bij katoen satijn worden o.a. drie draden over één draad geweven waardoor de katoenvezels extra dicht op elkaar komen te staan. Een katoen satijndoek is daardoor zachter, soepeler en glanzender dan katoen of perkal katoen.
  • Jersey: Is een gebreide katoen waardoor het doek elastisch wordt, het jersey-doek voelt ten opzichte van de andere materialen wat behaaglijker aan.
  • Flanel: De katoen is bij een flanel doek licht geruwd waardoor het zeer zacht en behaaglijk warm wordt. Het is licht elastisch en wordt vooral gebruik in de winter of koudere periode’s van het jaar.  Niet alleen bij lakens ook bij dekbedhoezen komt is er in meerdere mate sprake van deze toepassing.

Ook zijn er verschillen in de hoek- of toe te passen matrashoogte’s, dit verschilt per leverancier waarbij jerseyhoeslakens over het algemeen het hoogste elastisch vermogen hebben welke goed bijdraagt tot een juiste pasvorm, laat u daarbij wel informeren naar de onderlinge kwaliteiten in jersey. In onze winkel vindt u o.a. collecties van VanDyck, Formesse -waaronder de voor menigeen bekende Bella Donna kwaliteit en de pure luxe en topkwaliteit van leveranciers als Schlossberg of Christian Fischbacher.

Daarnaast zijn voor zeer specifieke doeleinden ook de produkten van SmartSleeve de moeite waard om onder uw aandacht te brengen. Wanneer u meer informatie over deze of andere produkten wenst, neemt u dan gerust contact met ons op, we staan u graag te woord.


Laken

Een laken heeft een groter oppervlakte dan het matras, veelal wordt een laken om de matras getrokken en handmatig onder ingestopt. Het laken is de voorloper van het hoeslaken, het gaat hier in feite om een katoenen lap stof waarin uiteraard diverse maatvoeringen en kwaliteiten voorkomen zowel voor toepassing om een matras maar daarnaast ook om te gebruiken onder een dekbed,  dit om de dekbedhoes minder frequent te hoeven wassen en tot slot, eigenlijk zoals het decennia geleden al vaak werd toegepast,onder een deken.

De verschillende productiemethodes bepalen ook hier weer het comfortgevoel van het textiel. De comfortervaring ligt per persoon nu eenmaal anders en om die reden zijn, gelijk aan hoeslakens, ook hierbij verschillende keuze’s in kwaliteit te maken. Zoals als katoen, perkal katoen en katoen satijn doek.

Leveranciers als Formesse, Dommelin, VanDyck en Christian Fischbacher maken deel uit van onze collecties waarbij de keuze uit katoen, katoen perkal, katoen satijn en jersey in vele kleuren gemaakt kan worden evenals allerlei maten en zelfs “op maat gemaakt”.


hoeslaken

hoeslaken-wordt-om-een-matras-aangebracht

laken

opmaken-van-een-bed-met-een-glad-laken

molton

molton-kussensloop-biedt-bescherming-en-hygiëne-verlengt-de-levensduur

dekbedhoes

dekbedhoes-winterchill-vandyck


Molton

Waarom een molton toepassen? Dit weefsel van katoen of microvezel is de bescherming van een hoofdkussen en matras tegen transpiratievocht. Onontkoombaar is het transpireren van een mens, waarin zich nu eenmaal afvalstoffen bevinden zoals zouten, vetten en zuren. De kern van alles is dat transpiratievocht de grootste veroorzaker is van slijtage op produkten zoals een hoofdkussen en matras. We transpireren een hoeveelheid per nacht gelijk aan een blikje frisdrank tot wel een halve liter per nacht. Voor de duurzaamheid van het matras is het dus erg belangrijk een molton te gebruiken.

Dat het transpireren per mens verschilt is vanzelfsprekend, maar het  neemt niet weg dat het gebruik van de juiste molton om een produkt als een hoofdkussen of matras de levensduur en het uiterlijk ervan ten goede komt. Tevens heeft de keuze ervan een positieve invloed op het bedklimaat en de hygiëne. Er zijn twee soorten molton verkrijgbaar: de bekende geruwde katoen en een nieuwe technologie waarbij de molton is samengesteld uit o.a. tencel en polyester.

De geruwde katoen heeft na het ruwen een openstaande vezelstructuur als oppervlak welke daardoor het uitstekend vocht opneemt. De moltonhoeslakens geproduceerd volgende de nieuwste technologie is gemaakt van tencel en polyester. Tencel wordt gemaakt van eucalyptus hout en verwerkt tot een zachte, soepele vezel, welke daardoor comfortabel aanvoelt en naast een hoge vochtopname ook meteen het vocht verspreidt over een groter oppervlak. Door deze verspreiding kan het vocht beter aan de lucht worden afgegeven. Gevolg is een betere vochtregulatie ten opzichte van de geruwde katoen waardoor dit nieuwe type molton uitermate geschikt is voor mensen die het snel warm hebben en gemakkelijk transpireren. De polyestervezel wordt om het materiaal elastisch te maken en deze mooi om de matras heen te sluiten. De geruwde katoen is al elastisch door het ruwproces wat het ondergaan heeft.

De merken die we daarbij in onze beddenspeciaalzaak voeren zijn o.a. Gilder, VanDyck en Formesse.


Een deel van onze beddengoed-collectie in de winkel

Beddengoed-presentatie-bij-Beddenspecialist-Kalkman


Dekbedhoes

Ook hier weer de keuze uit de diverse kwaliteiten katoendoek maar niet alleen dat, als geen ander stuk beddengoed is er hier ook sprake van een keuze in sfeer, comfort en uitstraling. Letterlijk duizenden dessins, kleuren en kwaliteiten zijn er in de beddenmarkt te koop inmiddels onlosmakelijk verbonden aan trends in stijl en kleur. De meeste dekbedhoezen worden gemaakt van katoen. De toegepaste katoen is van hoge kwaliteit en het textiel is huid neutraal.

Verder is bij een dekbedhoes de combinatie met het dekbed van toepassing. Hoe luchtiger, lichter en soepeler het dekbed is des te meer van belang is de juiste keuze van een doekkwaliteit. Immers komt een dekbed o.a. door z’n omsluitende vermogen pas dan tot z’n recht en een verkeerde keuze van een dekbedhoes kan dat karakter voor een groot deel te niet doen.

Waar het gaat om de keuze van een dekbedovertrek worden er bij ons o.a. de collecties van Gant, VanDyck, Schlossberg, Christian Fischbacher en Essenza Home vertegenwoordigt maar bent u nu op zoek naar een specifiek dessin of merk wat niet in deze opsomming voorkomt? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.


Kussenbeschermer

Eigenlijk is dit produkt al een beetje aanbod gekomen bij de omschrijving van een molton. Wel zijn er de nodige variatie’s te verkrijgen in dit produkt zoals een hoes gevuld met katoen, de hoes uitgevoerd in molton, een anti-allergische uitvoering samengesteld uit 3d-doek in combinatie met pro-biotica’s en een kussenbeschermer uitgevoer in anti-allergisch doek zoals omschreven bij het anti-allergische bedtextiel.

Ieder op hun beurt hebben een functie passend bij uw persoonlijke behoefte en dragen bij tot een goed bedklimaat en hygiëne. Let wel op dat er per produktuitvoering sprake kan zijn van andere wasvoorschriften informeer daar altijd na in onze beddenspeciaalzaak of neem contact op.

In onze beddenspeciaalzaak vindt u -een greep- uit beddengoed en badtextielcollectie’s van o.a. VanDyck (webshop), Formesse, Schlossberg, Christian Fischbacher, Gant en Essenza Home.  We nodigen u dan ook graag uit in onze beddenspeciaalzaak, om de nieuwste collectie’s bed- en badtextiel voor uw slaap- en badkamer te ervaren. Zo kunt u deze leefruimte’s een andere “look” geven in combinatie met verrassend comfortgevoel van de mooiste doekkwaliteiten. Of om te kiezen  voor het practische gemak van een hand- of gastendoek etc. Neem contact met ons op of kom langs om deze prachtige beddengoed en badtextiel collecties te zien en te voelen. We bespreken graag uw wensen ten aanzien hiervan en stellen u daarbij natuurlijk in de gelegenheid kleuren en stoffen te zien en te ervaren.


VanDyck-beddengoed
SmartSleeve-matras-en-kussen-beschermer
Essenza-Home-House-of-Brands
Christian-Fischbacher-beddengoed
Schlossberg-beddengoed
Formesse-beddengoed-hoeslakens-molton