dekbedden-in-diverse-kwaliteiten

Donzen dekbed

Een donzen dekbed, waarom?

In z’n algemeenheid geldt dat donsdekbedden van een hoogstaande kwaliteit van doorslaggevende betekenis zijn voor een goede slaap. En goed slapen is een voorwaarde voor een hoge levenskwaliteit. Want: Wie goed geslapen heeft, geniet van zijn leven!

Waarom dons zo’n belangrijk aandeel heeft in de wereld van de dekbedden komt simpelweg door de eigenschappen ervan, natuurlijk speelt kwaliteit van de dons en de confectie (afwerking) van de dekbedden daarin een rol en niet te vergeten, de persoonlijke voorkeur van elk mens. Om die laatste reden zal niet iedereen een donsdekbed als comfortabel ervaren en mogelijk de voorkeur hebben voor een ander vulmateriaal zoals wol of synthetisch, wellicht zelfs een deken. Op deze pagina houden we het bij het donzen dekbed.

Veelal kunnen we stellen dat naarmate de donskwaliteit toeneemt het gewicht lager wordt en daardoor tijken lichter en soepeler worden gemaakt om de dons eigenschappen tot z’n recht te laten komen.

Is het percentage dons belangrijk?

Vuistregel bij een donzen dekbed zijn het percentage dons, de herkomst -lees kwaliteit ervan- en de toegepaste tijk om de dons zijn alles bepalend voor de isolatiewaarde en het comfortgevoel zoals soepele valling om het lichaam. Heden ten dage komt halfdons (15% dons) steeds minder voor en worden donzen dekbedden veelal met 65%, 90 en 100% aangeboden. Groot onderscheid daarbij is de vulkracht van de dons, vandaar dat herkomst een belangrijke factor is aangezien landklimaat veelal voor grotere extremen in jaargetijden garant staat dan zeeklimaat. Ook leeftijd/ volwassenheid van het dier is daarbij bepalend. Let op: het percentage-dons zegt op zich niets over de kwaliteit, het percentage zegt uitsluitend iets over de verhouding tussen de toegepaste dons en veertjes, niet meer dan dat. Dit verklaart ook de grote verschillen in prijs, laat u dan ook goed voorlichten.

de-sorteerkasten-van-dons

Wat voor dekbed-uitvoeringen zijn er?

Ook de uitvoering van donzen dekbedden kan op verschillende manieren worden aangeschaft. Veel dekbedden worden als een zogenaamde 4-seizoenen uitvoering verkocht, in feite schaft u dan een dunner (zomer-) dekbed in combinatie met een wat dikker (najaars-) dekbed aan zodat u kunt combineren al naar gelang de behoefte er is naar een wat koeler of warmer dekbed. Ook enkelvoudige dekbedden zijn natuurlijk mogelijk dan kiest u simpelweg voor één en hetzelfde dekbed waar misschien een groot deel van het jaar onder geslapen wordt en bij grote warmte wordt er een specifiek zomerdekbed met bijvoorbeeld een vulling van katoen, zijde of bamboo toegepast. Een andere te overwegen optie bij aankoop van een dekbed is het maken van een keuze uit een serie van donsdekbedden welke zijn opgebouwd uit verschillende vulgewichten met allemaal dezelfde donskwaliteit, deze zijn dus allemaal los van elkaar aan te schaffen maar naderhand wel met elkaar te combineren. Hierdoor voorkomt u dat bij de directe aanschaf van een 4-seizoenen dekbed later misschien de kans bestaat dat altijd een deel van dat dekbed niet- of te weinig gebruikt wordt. De merken die op deze laatste wijze hun donzen dekbedden aanbieden zijn Ledorm, Dauny en Cassenz.

Informeer eens naar onze warmte-garantie! bel ons voor meer advies

Hierin wordt de vulkracht gemeten van dons

Een paar fabrikanten, merken zullen we eruit lichten welke op gebied van donsdekbedden hun sporen inmiddels hebben verdient. Onder andere kunt u in onze beddenspeciaalzaak terecht voor donsdekbedden van de merken LeDorm, Dauny, van Dyck, Beddelicious en Cassenz, uiteraard hebben we in onze collectie ook dekbedden met vullingen van wol of synthetisch materiaal, dus voor een ieder wat wils. We adviseren u graag!

te-warm-of-te-koud-door-onderling-koppelen-donzen-dekbedden-niet-meer

De tijk omvat de donsvulling waaronder u comfortabel warm gehouden wordt gedurende de nacht. Voor zo’n tijk is katoen een ideale vezel: het is sterk, goed vochtregulerend en het kan zo dicht geweven worden waardoor er geen dons of veertjes “doorstuiven” en er zijn inmiddels kwaliteiten -hoogwaardige katoen batist- waarbij er zelfs een micro-organisme als huisstofmijt niet kan doordringen in de donsvulling. Dekbedden met deze kwaliteiten tijk uitgevoerd dragen dan ook het No-mite label zodat ook personen met een huisstofmijtallergie toch kunnen genieten van het comfort van een donsdekbed. Kwalitatief hoogwaardige dekbedden hebben dan ook veelal een 100% katoenen tijk. En voldoen aan de bekende Öko-tex 100 norm.

De Öko-Tex 100 norm:

Is ’s werelds leidinggevende ecolabel voor textiel- en aanverwante materialen, waaronder dekbedden en bedtextiel. Materialen getest volgens de criteria van de Öko-Tex norm geven de waarborg dat ze geen stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens. Deze testen vinden plaats in onafhankelijke laboratoria, volgens nauwkeurig omschreven procedures.

Wanneer u een zeer goede kwaliteit donsdekbed overweegt te gaan kopen? Kies dan voor een donsvulling met een zeer grote vulkracht en een hoogwaardige tijk.

De kwaliteit van de katoen voor zo’n tijk wordt met de term Nm aangeduid. Nm staat voor het aantal lengtemeters garen gelijk aan een gewicht van 1 gram. De fijnste stof die nog voldoende sterk en donsdicht is, heeft zelfs een waarde van Nm 270 (Superieure Daunen-Batist). Deze stof weegt slechts 68gr/m2 en wordt ook wel Maco-batist genoemd. De kwaliteitsklasse’s tussen Nm 150 en Nm 200 worden aangeduid met Maco Katoen. Voor donzen dekbedden worden overigens al tijken vanaf Nm 80 toegepast. Wat wel iets zegt over de grote onderlinge verschillen tussen de diverse donzen dekbedden, nog los van de donssoorten en daaraan gekoppelde vulkracht. Gevolg is dan ook enorme prijsverschillen tussen donsdekbedden onderling. Zo’n prijs komt dan ook voort vanuit de hiervoor omschreven factoren.


Dauny-Zwitserland-dekbedden-en-hoofdkussens
Cassenz-dekbedden-en-hoofdkussens
Beddelicious-dekbedden-matrassen-bedden-en-hoofdkussens
VanDijck-dekbedden-hoofdkussen-bed-en-badtextiel
Donzen dekbedden van onze Ledorm collectie