Veelgestelde-vragen

Veelgestelde vragen

We hebben op deze pagina van veelgestelde vragen een opsomming geplaatst van vragen die we -bij wijze van spreken- dagelijks voorgelegd krijgen. Zit de vraag van u er nu niet bij laat dit ons dan weten door te bellen met 0172-612774 of te mailen naar info@beddenspeciaalzaak.nl zodat we deze mogelijk kunnen toevoegen aan deze pagina.

Sommige vragen gaan we door middel van een aparte pagina verder op in wat kan betekenen op dat u de vraag en het antwoord nogmaals tegenkomt op onze site waarbij er dan nog verder wordt ingegaan op de vraag of advies onzerzijds om u zo volledig als mogelijk te kunnen helpen met alle te maken afwegingen rondom de aanschaf of misschien ook wel problemen met een bed.
heeft u een andere vraag? neem dan met ons contact op

Het gewennen aan een nieuw bed is een met regelmaat terugkerend effect. Dit hangt vaak samen met de spier- en gewrichtsconditie van een mens.

Nieuwe bedden hebben een (de éne keer wat meer dan de andere keer, dit afhankelijk van de produktopbouw) groot ondersteunend en corrigerend vermogen, wat nu éénmaal een correctie in uw lichaam te weeg kan brengen. Gemiddeld kan dit “wennen” 3 tot 8 weken voortduren.

Dat is een samenspel tussen uw eigen lichaam, matras en bedbodem. Onontbeerlijk is de goede combinatie van matras en bedbodem, hierin kunnen wij u uitstekend begeleiden. We letten hierbij op allerlei factoren zoals het “bedklimaat” (bent u koud- of warmbloedig), gewicht en lichaamsbouw, wat bent u gewend en spelen lichamelijke klachten misschien een rol in de keuze van een nieuw bed? Uiteraard dient de matras ook te passen bij uw lichaamslengte.

Stelregel hierin is dat u bij uw lichaamslengte 10 tot 15 cm. telt om uw ligcomfort optimaal te kunnen beinvloeden. Wij hebben overigens ook voor lange mensen prima oplossingen met de juiste bedlengte zelfs tot 240 cm. lengte.

Dat is per mens verschillend dit vanwege verschil in lichaamslengte’s en/of de lichamelijke gesteldheid etc. Vuistregel is over het algemeen dat de hoek tussen onder- en bovenbeen 90º of iets meer is. Let daarbij ook op het feit dat u in het éne bed wat meer kan “wegzakken” dan het andere bed aangezien de soeplesse daarin een rol speelt. De juiste comforthoogte is dan ook een onderwerp wat we in ons advies aan u ter sprake zullen brengen.

Een goede matras gaat gemiddeld 8 tot 13 jaar mee. Uiteraard is dit afhankelijk van toegepaste materialen in de desbetreffende matras. Hierin zijn vele mogelijkheden wat direct verklaard dat daardoor ook grote prijsverschillen per matras ontstaan zijn. Al met al kunt u uit diverse soorten matrassen kiezen dit o.a. onderverdeeld in de productgroepen koudschuim, pocketvering, natuurlijke of synthetische latex, geltex en traagschuim.

De levensduur is niet alleen afhankelijk van het materiaalgebruik in een matras maar ook van lichamelijke eigenschappen zoals gewicht van een mens maar vooral transpiratie, etc.

Wat voor u de juiste matras is en wat u daar van mag verwachten adviseren wij u graag! Neem voor meer informatie dan ook graag contact met ons op.

Deze praktische vraag is snel te beantwoorden. Wij nemen de oude matrassen of complete ledikanten mee, weliswaar wanneer daar de aanschaf van een soortgelijk produkt tegenover staat. De reden dat we dit doen is tweeledig. We ontzorgen daarmee onze (en mogelijk u) klanten en daarnaast hebben we de contacten met een hulporganisatie waardoor grofweg 50 tot 75% van de door ons ingenomen produkten weer ingezet worden voor mensen die daar zelf geen mogelijkheden meer voor hebben.

Op een goede lattenbodem past het beste een soepele matras, dit kan prima gerealiseerd worden met matrassen van schuimrubber gebaseerd op natuurlatex naast een goed punt-elastisch vermogen beschikken deze matrassen ook over een goede vochthuishouding, wel is de hoeveelheid natuurlatex bepalend voor de juiste combinatie met de bodem. Helaas mag in de EU al bij 40% natuurlatex (en dus 60% synthetische latex) over een natuurlatexmatras worden gesproken. De Zwitserse norm is: een natuurlatex matras bevat meer dan 85% natuurlatex. Naast schuimrubber matrassen op basis van natuurlatex bestaan ook andere matrassoorten die goed kunnen worden toegepast, denk hierbij aan matrassen samengesteld uit gomtex of geltex. De reden waarom deze laatste matrassoorten veel terrein gewonnen hebben de laatste jaren zit hem in het lagere gewicht van deze matrassen.

Op een boxspring kan bijna elke soort matras worden toegepast met uitzondering van traagschuim (of visco-elastisch schuim), ook hierbij blijft een hoog vochtregulerend vermogen belangrijk.Bij pocketvering matrassen is het vooral de samenstelling van de afdeklagen waar rekening dient te worden gehouden en daarnaast het type pocketveer om een instabiele ligging te voorkomen.

Op een spiraal is een binnenvering- (komt wel steeds minder voor) of pocketveringmatras doorgaans een veelvoorkomende keuze. Niettemin kan een schuimrubbermatras op basis van natuurlatex ook prima worden gecombineerd met een spiraal mits er maar rekening wordt gehouden met de hoogte van de matras en de stramheid (stevigheid).
heeft u meer vragen? neem dan met ons contact op

Een bed met goede ventilatie is altijd belangrijk immers elk mens transpireert, ook tijdens de slaap, alleen niet iedereen merkt dit. Welk bed nu moet worden gekozen is niet zo heel moeilijk aangezien de meeste bedden wel goed ventileren. De éne fabrikant communiceert dat alleen meer dan de ander, maar of het nu een ledikant met lattenbodem of spiraal betreft of een boxspringset! Allen hebben ventilatie, sterker nog dit vraagstuk geldt nog veel meer voor matrassen. Materiaalkeuze is dan ook erg bepalend voor iets te -klam- warm te ervaren, de juiste combinatie tussen bedbodem, matras en bedtextiel zijn dan ook zeer voor de handliggend maar altijd passend bij het individu.

Kijken we nu naar de mogelijkheden in bedden en we lichten ze er één voor één even uit dan zijn in algemene zin dit de groepen van bedbodems waaruit een keuze kan worden gemaakt met dien verstande dat ventilatie ook weer (negatief) beinvloed kan worden door de toepassing van een ledikant met zijkanten die doorlopen tot de vloer of simpelweg een slecht geventileerde slaapkamer of woning.

Wat naast dit alles ook van belang is om te weten: Gewicht van een mens is niet de belangrijkste factor die de levensduur van een matras beïnvloed daarentegen geldt dit wel voor transpiratievocht. Dus hoe beter de ventilatie des te langer zal de levensduur van een matras zijn.

Het niet meer lekker op uw matras liggen kan natuurlijk door verschillende redenen zijn ontstaan zoals:

  • de leeftijd van de matras
  • het veranderen van de lichaamsconditie (ouder worden)
  • het geconfronteerd worden met een ziekte als voorbeeld: reuma
    dit komt weliswaar voor in allerlei varianten
  • rug- of lichaamsproblemen door externe factoren, denk daarbij
    aan een sportblessure, ongeluk, verkeerd tillen etc.

Een topper matras, of topdekmatras, topmatras etc. is in feite een extra comfortlaag welke bovenop de bestaande matras kan worden gelegd, dit kan natuurlijk een uitkomst bieden voor diegene die pijnlijke schouders of heupen krijgt tijdens het slapen, ook kan het een wat stabielere ligging doen ontstaan wat kan bijdragen tot een verbetering van de slaap. Maar een topper matras zal nooit de oplossing zijn voor het verbeteren van het slapen op een reeds versleten matras, daar is namelijk veelal de topper matras te dun voor.
wenst u meer informatie? bel ons voor meer advies   of maak een afspraak in onze winkel

Dit valt of staat met uw slaapgewoonte en temperatuur-gevoeligheid tussen beide partners. Zodra u graag uw partner “opzoekt” is het altijd het overwegen waard om voor één grote matras te kiezen. Wees u daarbij wel bewust van het feit dat dit effect kan hebben op het slaapcomfort van de éne t.o.v. de andere partner. Dit in verband met o.a. verschil in lichaamsgewicht, warmtegevoel, lichaamsgevoeligheid, wel zal bij behoefte aan een verstelbaar bed hierin een keuze gemaakt dienen te worden. Want dit kan uitsluitend dan worden toegepast als beide partners tegelijkertijd van de verstelbare functie gebruik maken, zogenaamde synchroonbesturingen zijn hier een oplossing voor. In feite kunt u uit bovenstaand ook opmaken waarom juist wel voor twee aparte matrassen te kiezen. Vanzelfsprekend kunnen we u bij de keuze voor de éne of de andere oplossing adviseren zodat onaangename verrassingen voorkomen worden, denk daarbij aan matrassen in onze collectie welke we als een “duo-optie” aanbieden d.w.z. twee matraskernen in één grote hoes.
wenst u meer informatie? bel ons voor meer advies   of maak een afspraak in onze winkel
Per definitie is dit geen noodzaak, wel is het van belang om hier, voor de keuze van de nieuwe matras, aandacht aan te besteden. Immers een bedbodem welke “versleten” is, combineren met een nieuwe matras zal niet snel bijdragen tot een verbetering van uw slaapcomfort en/of heeft ook invloed op de algehele levensduur van de nieuwe matras.

Een feit is dat de functie van een matras en bedbodem op elkaar zijn of worden afgestemd. Door de grote variatie’s van de matraskarakters (soepel, medium of stevig), welke ontstaan door de gebruikte materialen in matraskernen, is het noodzaak om met de bedbodem-keuze rekening te houden. Dus voor de éne matras is een lattenbodem geschikt maar bij de andere matras kan dat een spiraalbodem of boxspring zijn. Wat en welke bodem is bij welke matras geschikt? Hoe u kunt constateren of de bedbodem die in uw bezit is aan vervanging toe is?
wenst u meer informatie? bel ons voor meer advies   of maak een afspraak in onze winkel

Geen mens is hetzelfde , de één heeft het snel koud, de ander warm de volgende merkt dat hij of zij veel of gemakkelijk transpireert en verder wil de éne persoon gewicht op zijn lichaam voelen en de ander juist helemaal niet. Daarbij niet te vergeten diegene die allergie voor huisstofmijt heeft opgebouwd. Voor een ieder hebben we een uitgebalanceerde collectie dekbedden in onze beddenspeciaalzaak liggen op het gebied van dons, wol en synthetisch materialen.
wenst u meer informatie? bel ons voor meer advies   of maak een afspraak in onze winkel
Nee, er zijn meer matrassoorten dan alleen een pocketvering matras voor een boxspring toe te passen, dus bijvoorbeeld ook een goede latex of natuurlatex matras kan een uitstekende totaalcombinatie opleveren. En bij budgettaire afwegingen zou zelfs een koudschuim matras daarvoor gebruikt kunnen worden mits…de boxspring daadwerkelijke ondersteuning kan bieden over de volledige breedte en lengte van de bodem. Voordeel van een boxspring is het redelijk neutrale karakter en veelal een grote levensduur zodat er wellicht in eerste instantie een goedkopere matras wordt aangeschaft en deze dan op termijn te vervangen door de betere matraskwaliteiten al naar gelang uw eigen behoefte zonder daarvoor de boxspring weer te moeten vervangen.
wenst u meer informatie? bel ons voor meer advies   of maak een afspraak in onze winkel
Bij het advies wat we u geven over welk slaapcomfort u nodig heeft is uw eigen fysiologische (natuurlijke) houding de basis.Want stel uw ene been is 2 cm langer dan het andere, dan staat uw bekken scheef en krijgt uw wervelkolom een kromming en die verdwijnt niet als u afvalt of zwaarder wordt dus ook bij gewicht toe- of afname verandert die houding niet.

Wel zijn lichaamslengte, bouw en lichaamsgevoeligheid daarnaast belangrijke ingrediënten, die weliswaar kunnen veranderen bij aankomen of afvallen maar de leeftijd en algehele lichaamsconditie hebben daar nog veel meer invloed op.

Buikligging is de slechtst mogelijke slaaphouding. De wervelkolom wordt slecht ondersteund en om adem te kunnen halen moet uw nek geheel naar links of rechts worden gedraaid met als gevolg dat u de nekspieren extra belast waarnaast de wervelkolom wordt getordeerd.

Als u nu van jongs af aan op uw buik slaapt betekent dat nog steeds niet, dat dit uw voorkeurshouding is. U heeft misschien al die jaren op een te hard bed gelegen waardoor u simpelweg niet lekker op de zij liggen kon. Inzichten van de laatste jaren leert ons wel dat je deze voorkeurshouding lang niet altijd kan afleren, immers bepalen we als mens zelf waar we ons wel of niet lekker bij voelen, we zullen dan ook met ons advies daar zeker rekening mee houden wat natuurlijk dan nog steeds niet wegneemt dan de buikslaaphouding niet de meest optimale is.
wenst u meer informatie? bel ons voor meer advies   of maak een afspraak in onze winkel

Een oplegmatras, topper, topmatras, topdekmatras, topper matras en afdekmatras zijn synoniemen. Uiteraard zijn er verschillen door het gebruik van verschillende vulmaterialen zoals wol, paardenhaar, latex, koudschuim of visco-elastischschuim (-of traagschuim). Met dus ieder een eigen comfortervaring en toepassing. Ook de dikte van zo’n topper matras zal bijdragen tot een bepaald comfortgevoel.
wenst u meer informatie? bel ons voor meer advies   of maak een afspraak in onze winkel