dekbedden-in-diverse-kwaliteiten

Synthetisch dekbed

Waarom de keuze maken voor een synthetisch dekbed?

Er kunnen verschillende beweegredenen zijn om een synthetisch dekbed te kiezen zoals:

  • gemakkelijk onderhoud
  • wasbaarheid
  • anti-allergisch
  • prijs
vulling-synthetisch-dekbed

Maar zijn dat ook de juiste beweegredenen, en gelden die uitsluitend voor een synthetisch dekbed?
En wat is nu precies een synthetisch dekbed?

Om met deze laatste vraag te beginnen het volgende: Een dekbed gevuld met vezels die gemaakt worden van een kunstmatige grondstof kan worden betiteld als een synthetisch dekbed. Nu worden er constant nieuwe vezels ontwikkeld met andere eigenschappen wat niet wegneemt dat synthetische vezels zijn beter bestand tegen slijtage dan natuurlijke vezels en meestal een groter gebruiksgemak hebben. Verder is de synthetische vulling anti bacterieel en anti allergisch maar dit tot op zekere hoogte.

Polyester vezel

Meestal is er sprake van een vulling met polyestervezel, de polyestervezels zijn ongeveer een halve centimeter lang, is soepel en zacht, licht en duurzaam.  Om die reden wordt de polyestervulling vaak toegepast in dekbedden en wordt aanbevolen bij huisstofmijt allergie en/of luchtweg aandoeningen. Afhankelijk van de hoeveelheid en het gewicht houdt de vezel warmte voldoende warmte vast en is daarnaast goed wasbaar en droogt snel. In tegenstelling tot natuurlijke vezels zoals diverse wolsoorten en dons is er van vochtopnemend vermogen nauwelijks sprake.

Polyester holle vezel

In feite is deze vezel gelijk aan de polyester vezel, maar in dit geval wordt deze vezel hol gespoten door middel van een spindop en wordt daardoor dus lichter van gewicht met meer isolatiewaarde. Door deze vezel te voorzien van een siliconen laagje wordt deze water afstotend en kan deze gewassen worden op hogere temperaturen zonder te vervormen.
De holle vezel voelt comfortabel en valt soepeler om het lichaam, deze vulling is zeer goed wasbaar (met hogere temperaturen) en droogt snel.

detail-van-holle-polyestervezel

Micro Vezel

Deze synthetische 3-D vezel, wordt door middel van een specifiek produktieproces gerealiseerd waardoor een vezel ontstaat die nog prettiger en luxer aanvoelt dan polyester, de vulling is geschikt voor mensen die het prettig vinden een dekbed te ervaren wat heerlijk luchtig en soepel om ze heen valt maar wel op basis van de eigenschappen die een synthetisch dekbed bij zich draagt. Deze micro vezelvulling is goed wasbaar tot 60 graden.

Tijk dekbed

De tijk (hoes om de dekbedvulling) om de synthetische dekbedden is veelal gemaakt van katoen, katoen kan immers goed vocht opnemen en weer afvoeren waardoor zoveel als mogelijk het comfortgevoel van het dekbed wordt vergroot. Wel zijn er verschillen in tijken, waar het gaat om de term anti-allergisch dient wel onderscheid te worden gemaakt in de mate van allergie en de soort allergie. Veelal hebben we bij een allergie gerelateerd aan ons bed met een huisstofmijt-allergie te maken, om nu te voorkomen dat het organisme huisstofmijt doordringt in de vulling van een dekbed is een huisstofmijt dichte tijk een pré. Dit hoeft dus lang niet altijd speciaal anti-allergeen bedtextiel te betekenen, natuurlijk speelt de klasse waarin de allergie aan de orde is daarbij een rol.

En de ontwikkelingen staan niet stil, ook op gebied van synthetische dekbedden kan er sprake zijn van luxe en comfort door de toepassing van tijken gemaakt van zeer fijne satijn welke is opgebouwd uit cellulose (uit hout gewonnen natuurlijke vezelweefsels) en gevuld met exclusieve nieuwe hightech 3D holle polyestervezels kunnen we spreken van een dekbed wat de volgende eigenschappen bij zich draagt:

  • zeer licht
  • superzacht
  • zeer soepel
  • gemakkelijk onderhoud

Deze combinatie optimaliseert het vochttransport en de temperatuurbalans, en verbindt het gemakkelijke onderhoud met een zachtheid en groot volume. Het dekbed kan vaak gewassen worden en is bijzonder aan te bevelen voor allergie- en astmapatiënten.

Omwille van een allergie is de noodzaak om voor een synthetisch dekbed te kiezen niet altijd aan de orde. Zoals al vermeld bij de tijk is de tijkdichtheid een zwaar meewegende factor waardoor de keuze van een dekbed net zo goed bijvoorbeeld ook dons kan zijn. Alle dekbedden die het Nomite-label dragen zijn geschikt voor mensen met een huisstofmijt-allergie. Overigens waar het gaat om huisstofmijt-allergie is niet uitsluitend de aandacht nodig voor het dekbed, ook matras, hoofdkussen en de algehele leefomstandigheden in de slaapkamer verdienen daarbij de aandacht.

Nomite-label-produkt-geschikt-voor-mensen-met-huisstofmijt-allergie

Ook kan voor diegene die het vrij snel warm heeft, en daardoor misschien gemakkelijk transpireert de keuze van een dekbed met synthetische vulling verkeerd uitpakken. De synthetische vezels hebben nu éénmaal een slecht vochtopnemend vermogen dus tijkkeuze en daarnaast de aandacht voor het juiste matras en bedtextiel wat bijdraagt tot een verbetering van het ventilerend vermogen zijn hiervoor aan te bevelen, onder andere produkten zoals Smartsleeve zijn hier uitermate geschikt voor.

4-seizoenen uitvoering

Wanneer de keuze voor deze uitvoering wordt gemaakt kiest u in feite voor een zogenaamd zomer- en voor/ najaarsdeel. Wanneer deze beiden aan elkaar gekoppeld worden door middel van klitteband, drukknoppen, verpleegstersknopen of rits ontstaat er een dekbed voor de koudere periode van het jaar. Maar de beide dekbedhelften kunnen ook onafhankelijk van elkaar worden toegepast zodat er een zomerdekbed, een dekbed voor het voor- en najaar en de winter ontstaat. Voor elke periode in het jaar dan ook een oplossing. Wanneer partners onderling zeer verschillend zijn in het ervaren van koude of warmte adviseren we veelal twee aparte dekbedden.

4-seizoenen-dekbed-met-drukknop

Onderhoud

Het onderhoud van een synthetisch dekbed is erg eenvoudig. Hang het dekbed regelmatig te luchten,in tegenstelling tot dekbedvullingen van natuurlijke materialen is een synthetische vezel goed bestand tegen zonlicht, over het algemeen goed wasbaar, sterk en kreukherstellend, dit laatste is wel afhankelijk van de vezelkwaliteit.

dekbed-wassen-in-wasmachine
Beddenspecialist-Kalkman-logo
dekbedden Dauny Zwitserland
VanDyck-dekbedden-sky-duo-en-fibersoft
Gilder-dekbedden
wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule