Matrassen-welke-keuze-is-er-en-wat-is-voor-mij-de-juiste

Koudschuimmatras

Koudschuim. Wat is het?

Een koudschuimmatras is een schuimmatras geschuimd op basis van de nieuwste technieken en veelal worden deze matrassen ook geprofileerd en dus voorzien van comfortzone’s. Koudschuim is een polyurethaanschuim waarvan de alternatieve benaming voor koudschuim HR schuim is. HR staat voor ‘High Resilience’, ofwel schuim met een hoge veerkracht. HR schuim is dus exact hetzelfde type schuim als koudschuim.

koudschuim-door-schuimstraat

De term koudschuim is afkomstig van ‘cold cure moulding’. Bij deze productietechniek worden schuimonderdelen in onverwarmde mallen geproduceerd. Maar het koudschuim dat in matrassen wordt gebruikt is echter niet afkomstig uit mallen. Het schuim wordt geproduceerd in grote ‘broden’ van ca. 200 cm breed en 110 cm hoog. Vanuit deze broden worden vervolgens de benodigde schuimonderdelen gesneden en voordat koudschuim geschikt is voor verwerking, wordt het schuim eerst nog ‘gecrushed’. Dit crushen is een procédé waarbij de schuimblokken door een grote wals worden gehaald en tijdens het crushen breken de cellen open, en krijgt het schuim zijn veerkrachtige en ventilerende eigenschappen.

Koudschuimblok-wordt-hier-gecrushd-voor-optimaliseren-van-elastisch-vermogen
profileringswals-voor-koudschuimmatras-zonering
geprofileerd-schuimoppervlak-voor-meer-comfort-en-ondersteuning

Koudschuim heeft dus niet van nature een open celstructuur, deze wordt mechanisch verkregen, waardoor overigens het materiaal goed ventileert en vochtdoorlatend is. Het schuim van fabrikante als Avek en Recticel is bovendien Oko-Tex 100 gecertificeerd: jaarlijks worden schuimmonsters getest om zo te waarborgen dat het schuim geen schadelijke stoffen bevat, in hoeverre dit voor importmatrassen geldt is maar de vraag, veelal is dat één van de factoren die de nodige prijsverschillen binnen deze matrassoort teweeg brengt nog los van de tijkkeuze bij deze matrassen.

okotex-certificaat-voor-produkten-zonder-schadelijke-stoffen

De Öko-Tex 100 norm:

Is ’s werelds leidinggevende ecolabel voor textiel- en aanverwante materialen, waaronder polyurethaanschuim. Materialen getest volgens de criteria van de Öko-Tex norm geven de waarborg dat ze geen stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens. Deze testen vinden plaats in onafhankelijke laboratoria, volgens nauwkeurig omschreven procedures.

Fabrikanten als Avek en Recticel laten haar schuimen jaarlijks testen volgens de Öko-Tex 100 testnorm. De testen vinden plaats in de strengste testklasse (Klasse 1), die als uitgangspunt heeft dat de producten veilig moeten zijn voor baby’s. Het Öko -Tex 100 label Klasse 1 is de waarborg dat de schuimproducten van deze fabrikanten veilig zijn voor de gebruiker.

Koudschuim verhoogt het comfort van het slapen, zeker ten opzichte van de polyethermatras, en vindt vooral toepassing in de betere matrassen. Bij de productie van pocketveermatrassen wordt HR schuim vaak als soepele comfortlaag (buitenste laag van de matraskern) aangebracht. Daarnaast leent koudschuim zich uitstekend voor het maken van complete matraskernen, soms samengesteld uit meerdere schuimlagen, soms uit een stuk. In Nederland ontdekken steeds meer mensen het comfort van de koudschuimmatras, mede door de relatief gunstige prijsklasse, het (veelal) lichtere gewicht en een redelijke levensduur een regelmatig gekozen matras, maar zoals voor elke matras geldt: Geen mens is hetzelfde dus wat de éne persoon als prettig ervaart is dat voor de ander niet zo.

Samenvattend:

  • HR schuim is schuim met een hogere veerkracht en elasticiteit in vergelijking tot standaard schuim. Hierdoor is koudschuim extra comfortabel.
  • koudschuim heeft een hoge conformiteit: het schuim past zich prima aan de lichaamscontouren aan, en geeft een optimalere ondersteuning dit weliswaar sterk afhankelijk van stramheid en toegepaste profileringen
  • koudschuim is duurzamer dan polyether en behoud langer zijn veerkracht
  • de celstructuur van HR schuim is enigszins onregelmatig en behoorlijk open. De open celstructuur zorgt er voor dat dit type schuim zeer goed ademt en goed vocht afvoert.
  • koudschuim is uitsluitend verkrijgbaar in de hogere soortelijke gewichten. Veelal vanaf densiteiten 35kg/m3 oplopend tot zelfs een HR-80.

slp-collectie-koudschuimmatras
swissflex-geltex-matrassen
avek-koudschuim-en-pocketvering-matrassen
wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule