Eén groot of twee losse dekbedden?

Eén van de grootste bed-ergernissen is het gesjor aan het dekbed door partners onderling, de vraag kies ik nu voor één groot of twee losse dekbedden wordt dan ook vaak gesteld in onze beddenspeciaalzaak. Het verschil in huidtemperatuur of temperatuurbeleving is hetgeen wat bijdraagt tot het onderling anders kunnen ervaren van comfort wanneer beide partners onder één- en hetzelfde dekbed liggen.

Wat houdt iemand nu tegen om twee aparte dekbedden te kiezen?

  • Minder gezellig
  • Rommelig
  • Bang om het koud te krijgen tussen de beide dekbedden
  • Onwetendheid
te-weinig-ruimte-om-te-slapen-onder-één-dekbed

bron: Alamy

Minder gezellig

Is het daadwerkelijk minder gezellig onder twee aparte dekbedden? Dit hangt voor een deel van slaapgewoonte’s af. Partners kunnen “gezelligheid” ook prima onder twee aparte dekbedden ervaren, praktijk leert dat een groot deel van de mensen uiteindelijk hun eigen bewegingsvrijheid willen hebben – zeker naarmate we ouder mogen worden – zodat twee aparte dekbedden zich prima lenen voor die slaapgewoonte. En voor diegenen die wel met het probleem warmte, koudeverschil te maken hebben maar toch graag dicht bij elkaar willen liggen zijn er partnerdekbedden te verkrijgen, niet te kust en te keur maar ze zijn er wel.

Rommelig:

Rommelig is een risico-tje wat er in zit, immers één groot dekbed toont anders dan twee losse, maar de wijze waarop de dekbedden worden opengelegd na het opstaan, dit om het bed te laten luchten, is daar erg bepalend in. Dus zeker een oplosbaar punt.

Hinderlijke kou tussen beide dekbedden:

Het tussen de beide dekbedden in komen te liggen en koud krijgen lost zich vanzelf op, als het al gebeurd! Tenslotte zijn twee losse dekbedden bij elkaar veel breder en geven meer bewegingsvrijdheid om eronder te liggen dan één groot dekbed. Maar mocht dat nu onverhoopt een keer voorkomen dan kruipen we vanzelf weer lekker onder het dekbed en is het probleem opgelost, dit is wat we dan horen van die klanten die deze keuze reeds gemaakt hebben. De slaapgewoonte van beide partners is daar debet aan, hoe onrustig – of rustig slaapt men.

Onwetendheid:

Onwetendheid is misschien een beetje vaag omschreven maar laten we zeggen “onbekend maakt onbemind”. Veelal als onze klanten, na overleg en advies van ons over zijn gegaan tot het maken van zo een keuze krijgen we juist zeer positieve reactie’s teruggekoppeld. Het gesjor is over, het probleem met het te koud of te warm hebben is opgelost maar daarnaast zijn er nog minstens 2 factoren die als positief worden ervaren.

Het opmaken van de dekbedden gaat stukken makkelijker, door een lager gewicht en hanteerbaarheid wordt dit als erg positief ervaren.
Wanneer er sprake is van verstelbare bedbodems wordt direct het punt van “bloot trekken” opgelost zeker gezien het feit dat twee éénpersoons dekbedden een grotere breedtemaat overbruggen dan één litsjumeaux-maat.

meer over dekbedden