dekbedden-in-diverse-kwaliteiten

Dekbedden

Informatie over dekbedden

Om u als consument dan ook meer inzicht te geven in de mogelijkheden van dekbedden zijn diverse initiatieven ondernomen door diverse fabrikanten en/of organisatie’s. Eén daarvan is het D.I.S. label (Dekbed Informatie Systeem) voor dekbedden dus. Wel is het zo dat naast dit DIS-label veel fabrikanten hun eigen platform voor informatie overdracht gecreëerd hebben.

De Stichting Promotie Dekbedden heeft in samenwerking met de Consumentenbond een uniforme kwaliteitsstandaard ontwikkeld voor dekbedden, het Dekbed Informatie Systeen (DIS). Op het DIS-etiket staan negen criteria die u kunnen helpen bij de aanschaf: model, afmetingen, tijk, vulgewicht, warmteklasse, gewichtsklasse, gebruiks- en wasvoorschrift en de garantietermijn.

De keuze van een nieuw dekbed is belangrijk. Tenslotte gaat het zo’n tien jaar mee en misschien wel langer. En dan wilt u natuurlijk een exemplaar waaronder u comfortabel en gezond kunt slapen. Vele factoren bepalen samen het slaapcomfort van een dekbed. Wie op zoek is naar een nieuw dekbed komt dus voor een aantal keuzes te staan. Want comfort is een individuele aangelegenheid. Het aanbod en diversiteit van dekbedden is groot. Met het DIS-etiket wordt meer houvast gegeven een dekbed te vinden dat het best bij u past. Overigens wordt dit DIS-label niet door elke fabrikant ter hand genomen wat niet wegneemt dat we u ondanks dit feit uitstekend kunnen adviseren in de voor u juiste keuze.
heeft u meer vragen of wilt u meer advies, bel ons

Een aantal aandachtspunten worden onderstaand nader toegelicht, wat uiteindelijk bij u past willen wij u graag nader toelichten hiervoor bent u dan ook van harte welkom in onze winkel. Voor het gemak hebben wij de punten hier voor u op een rijtje gezet.

Welk dekbed u moet gaan kiezen is afhankelijk van diverse factoren zoals:

  • Welk soort vulling is voor mij wenselijk?
  • Welke uitvoering en model (enkelvoudig of 4-seizoenen) moet ik kiezen?
  • Welke maatvoering?
  • Welke eigenschappen heeft de tijk?
  • Welk vulgewicht?
  • Welke warmteklasse?
Waar-moet-ik-op-letten-bij-de-keuze-voor-een-dekbed

Er zijn meerder soorten van vulling mogelijk in een dekbed, waaronder:


Dons:

Dons is altijd gemengd met kleine veertjes weliswaar zijn deze veertjes soms zelfs zowat verwaarloosbaar. Het donsgehalte (15% tot 100%) wordt om die reden dan ook altijd vermeld. Het grootste aanbod van donspercentage’s liggen inmiddels tussen de 65 tot 100%. Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter het dekbed zou je kunnen zeggen maar dat is niet helemaal het geval immers is de donskwaliteit en tijk-kwaliteit daarin zeer bepalend.

Dons-vulling

Wol:

Wol is veelal 100% zuivere lams- of scheerwol, waarbij het vulgewicht bepalend is voor warmte van het dekbed dus afhankelijk daarvan geschikt kan zijn voor de winter of misschien juist de zomermaanden. Naast zuiver scheerwol zijn ook andere wolsoorten aan te treffen in dekbedden (trouwens geld dat ook voor dekens) denk daarbij aan kameelhaar en cashmere. Waarom nu te kiezen voor de éne of andere wolsoort? Het sleutelwoord daarbij is vochtopname, veelal kan scheerwol ca. een derde van z’n vulgewicht aan vocht opnemen zonder daarbij klamme warmte te genereren en bij kameelhaar of cashmere liggen deze percentage nog veel hoger. Met andere woorden alles hangt af van de individuele omstandigheden van een mens waarbij het gewenste bedklimaat dus bepalend is voor de uiteindelijk te maken keuze, dit even los van prijsklasse’s.

Wol-vulling

Synthetisch:

Synthetische vezels als dekbedvulling wordt vaak om twee al dan niet plausibele redenen toegepast te weten: de prijsstelling en anti-allergische eigenschappen. Juist de laatste reden is niet altijd de juiste, dit hangt samen met de aard van de allergie. Betreft dit een huisstofmijt allergie dan is het kiezen voor al dan niet een dekbed met een synthetische vulling niet de juiste, eigenlijk bedoelen we hiermee te zeggen dat het dan net zo goed een goede kwaliteit donsdekbed had mogen worden.

Synthetische-vulling

Wat is de tijk?

De tijk is het omhulsel van de dekbedvulling, deze moet aan drie belangrijke voorwaarden voldoen:

  • dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden
  • voldoende ademen om transpiratievocht effectief af te voeren
  • de soeplesse van het dekbed bevorderen voor een soepele valling om het lichaam

Vulgewicht

Het vulgewicht wordt vermeld als totaalgewicht of een gewicht per vierkante meter (m2). van het desbetreffende dekbed. Aangezien de verschillende soorten en kwaliteiten vulmaterialen ook verschillende isolatiewaarde’s en eigenschappen hebben blijft het vergelijken wel lastig, ga daarvoor dan ook langs in een beddenspeciaalzaak of neem daarover met ons contact op.

Dekbedden hebben vrijwel altijd een tijk van 100% katoen, alternatieven zijn o.a. samenstelling van katoen/polyester of celluloseweefsel.

Waarom?

Huisstofmijt is een micro-organisme wat z’n bestaansrecht ontleend aan warmte, vocht en voeding (huidschilfers), wanneer de tijk van een synthetisch dekbed wat grover van structuur is kan daar dus net zo goed een huisstofmijt in doordringen dan in ieder andere dekbed soort. Zeer belangrijk is dan ook de keuze van de tijk, hoe dichter van kwaliteit des te beter geschikt het dekbed is ook voor mensen met een huisstofmijt-allergie. Er bestaan dan ook zogenaamde No-Mite labels waaraan u deze dekbedden kunt herkennen. Dit en nog veel meer informatie verschaffen we u graag zodat u de juiste keuze kunt maken voor een dekbed.

weet u niet welke keus u moet maken? bezoek onze beddenspeciaalzaak of bel ons voor meer advies

Dient nog vermeld te worden dat de kwalitatief betere vullingen bij synthetische dekbedden veelal van holle polyestervezels zijn gemaakt, holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter maar ook de confectiemethode en tijk keuze spelen, wat ook geldt voor de donzen en wollen dekbedden, een belangrijke rol in de eigenschappen van het desbetreffende dekbed.

Veder zijn confectiemethode’s en kwaliteiten van vulling uiteraard bepalend voor de wijze waarop een dekbed door u ervaren kan worden. Ook maatvoering en uitvoering – wel of niet een 4-seizoenen dekbed- zijn daarnaast nog aandachtspunten, over dit en meer geven we u graag ons advies in onze winkel.


Kolom met richtmaten voor de juiste dekbedafmetingen

1-persoons-bed
éénpersoons-bed
90-100 x 190-200/210/220 cm.
geschikte dekbedmaten hieronder
135/140 x 200
135/140 x 220
155/160 x 200
155/160 x 220
2-persoons-bed
tweepersoons bed
140-160 x 200/210/220 cm.
geschikte dekbedmaten hieronder
200 x 200
200 x 220
240 x 200
240 x 220
litsjumeaux-bed
lits-jumeaux bed
180-200 x 200-210-220 cm.
geschikte dekbedmaten hieronder
240 x 200
240 x 220
2 x 135/140 x 200-220
2 x 155/160 x 220-220

*Naast deze maten hebben sommige fabrikanten nog de beschikking over meer – of juist minder maatvoeringen.

Houd uw dekbed in topconditie

De gebruiksvoorschriften zijn meestal eenvoudig, omdat een dekbed over het algemeen weinig onderhoud vraagt. Als u elke dag het dekbed even losjes opschudt en het slaapkamerraam een uurtje open zet voor de nodige ventilatie, is dat veelal genoeg om uw dekbed in goede conditie te houden. Maar uw dekbed heeft een zwaar leven, alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging na maximaal 10 jaar wenselijk.

De levensduur van een dekbed wordt voor een groot gedeelte bepaald door het juiste onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel. Het volgen van het waslabel advies is van groot belang voor de levensduur van uw waardevolle dekbed. In de meeste wasmachines kunt u een éénpersoons dekbed zelf wassen. Het is vooral wel belangrijk om uw dekbed na het wassen zorgvuldig te spoelen en te drogen, zodat het volume weer helemaal terugkomt.

luchten-van-dekbed-belangrijk-voor-levensduur

Toch is het onverstandig een dekbed vaak te wassen of chemisch te reinigen, elk vulmateriaal slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden (plat op het bed of hang het dekbed eens even buiten) en regelmatig luchten (niet in de felle zon). Dit laatste geldt vooral voor de natuurlijke vezels zoals wol of dons, de natuurlijke vetten drogen uit en het materiaal zal daardoor veel sneller slijten (verlies van vul- veerkracht). Opkloppen met de hand is aan te raden, gebruik dan ook geen mattenklopper of stofzuiger daardoor zou de vulling kunnen beschadigen.

VanDijck-dekbedden
Beddelicious-dekbedden
Cassenz-dekbedden
Le-Dorm-dons-dekbedden
Dauny-Zwitserland-dekbedden
wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule