tips-voor-sanering-slaapkamer-en-anti-allergeen-beddengoed

Saneringstips Huisstofmijt

Op deze een aantal saneringstips huisstofmijt, om de huisstofmijt zoveel mogelijk een halt toe te roepen is het noodzakelijk om onze leefomgeving en reinigingsgewoonten aan te passen . Elk mens met een allergie op dit gebied heeft de behoefte aan een onderhoudsvriendelijk kamer waarbij het (gemakkelijk) schoonhouden ervan centraal staat.

 • Zorg voor een maximale verlichting in huis en meer bepaald in de slaapkamer (de huisstofmijt houdt niet van licht).
 • Zet de kamer niet te vol met allerlei meubelstukken.
 • Vervang vast tapijt door vinyl, marmoleum of laminaat vervangen. Zo zijn er al diverse soorten vloeren met een antibacteriële werking te verkrijgen.
 • Detergenten en koud water verdelgen de huisstofmijt niet (bevochtigers zijn uit den boze).
 • Synthetisch beddengoed gebruiken (matras, hoofdkussen, dekbed), alhoewel met een speciaal daarvoor bestemde hoes om andere materialen als wol- en donsvullingen ook goed toepasbaar kunnen zijn. Sterker nog er zijn wol- en donsdekbedden waarbij de tijk
  een “anti-huisstofmijt” behandeling hebben ondergaan of dusdanig dicht geweven zijn dat daarop het No-Mite label van toepassing is.
 • Gedroogde bloemen, opgevuld speelgoed en zware overgordijnen zoveel mogelijk weren.
 • Het beddengoed dient wekelijks worden vervangen en gewassen op minstens 60° C.
 • Laat uw bed ventileren (de gehele dag) en koude lucht in de slaapkamer binnenlaten
 • Zo weinig mogelijk verwarming gebruiken (geen temperaturen van 22’C en meer in de slaapkamer).
 • Geregeld ventileren en de hele dag zorgen voor een droge omgevingslucht, zeker in geval van dubbele beglazing, want in dit geval blijft de binnenzijde van de ruit warm, waardoor de condensatie veeleer gaat neerslaan op het textiel van de kamer en waardoor de vochtigheidsgraad van de kamer toeneemt.
 • Vermijd de aanwezigheid van dieren (rechtstreeks) of het meedragen van haren op de kledij (on-rechtstreeks), omdat de dierlijke huid een ideale voedingsbodem voor mijten vormt. Wissel niet van kledij in de slaapkamer maar in de badkamer.
 • Maak de slaapkamer geregeld schoon. Stofzuig iedere week, in afwezigheid van de allergische persoon. Schud het beddengoed buiten uit. Het zijn immers de uitwerpselen van de huisstofmijt die verantwoordelijk zijn voor de overgevoeligheid van een allergisch persoon.
twaalf-saneringstips-tegen-huisstofmijt-allergie-in-uw-slaapkamer

Heeft u vragen, wenst u meer informatie?

Mogelijk roept de informatie op deze pagina bij u nog vragen op omtrent onderhoud, wasadvies, wat wel of niet goed is en wat meer mogelijkheden kunnen zijn om rekening mee te houden? Bel ons gerust we staan u graag te woord zodat u vooraf kunt afwegen waar u goed aan doet.

Gelijkwaardige maatregelen worden aanbevolen voor de andere woonruimten, de verwachting is dat in 15 jaar tijd de hoeveelheid mensen met een huisstofmijtallergie is verdubbeld. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een beter wooncomfort, isolatie, airconditioning en dubbele beglazing. Mijten zijn ook aanwezig in leslokalen, tapijten en pelsdieren (o.a. hamsters, Guinese biggetjes, konijnen etc.) dragen bij aan de allergische prikkelingen. Alhoewel daarnaast de fijnstof-problematiek ook om maatregelen vraagt.

Overweeg uw vakanties, voorzover haalbaar, door te brengen op plaatsen waar de huisstofmijt zeldzaam voorkomt bijvoorbeeld boven de 1.000 m hoogte, een berg- of wintersportvakantie is daarom aan te bevelen. Moet uzelf (met last van deze allergievorm) toch zelf uw kamer schoonmaken, dan is het best een stofmaskertje (voor éénmalig gebruik) te gebruiken.


wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule