Matrassen-welke-keuze-is-er-en-wat-is-voor-mij-de-juiste

Topper matras

Een topper matras, ook wel oplegmatras, topmatras, topdekmatras of topper genoemd, is een (dun) matras wat u bovenop een bestaand matras legt. Begin jaren ’90 werden voorzichtig de eerste topper matrassen op de Nederlandse beddenmarkt geintroduceerd dit onder aanvoering van met name Scandinavische beddenfabrikanten waar de topper matras nu éénmaal bij de cultuur van het slapen behoort. Tot halverwege de jaren ’90 duurde het voordat een breder publiek de topper matras accepteerde en omarmde.

Wel zijn de redenen op een topper matras aan te schaffen ten opzichte van die eerste jaren wat veranderd, verderop op deze pagina komen we daar nader op terug. Er zijn diverse redenen om een matrastopper aan te schaffen, meestal doen mensen dat omdat het wat comfortverhogend werkt of men denkt dat het zo werkt.

Door de hanteerbaarheid van een topper matras, deze kan immers gemakkelijk worden opgerold, is het meenemen op bijvoorbeeld vakantie iets wat we regelmatig te horen krijgen.

bed-met-split-topper-matras
Maar wat zijn nu beweegredenen op een topper matras te kopen?

Er zijn meerdere beweegredenen waarvoor een topper matras zou kunnen worden aangeschaft of ze allemaal plausibel zijn heeft dan weer met de voor- en nadelen van een topper matras te maken. Hier volgen er een aantal:

 1. Opwaardering huidige matras

  Als uw huidige matras minder steun biedt of een lichte vorm van kuilvorming krijgt, kan een topper uitkomst bieden. Vooral een pocketvering matras kan de neiging hebben vorm te verliezen doordat de toplagen plat gedrukt worden. Een topper matras verbetert dan de ondersteuning van het matras waardoor u -tijdelijk- meer comfort en minder drukpunten zult ervaren. Een deel  van de topper matras bezitters meldt dat hun topper hen meer comfort en een betere slaap bieden. In die zin kan een matrastopper een overbrugging in een  investering zijn in plaats van direct voor een nieuwe matras te kiezen.

 2. Wijzig de stevigheid van uw matras

  Een topper matras is er niet alleen voor oudere matrassen. Als uw nieuwe matras toch niet helemaal past bij uw persoonlijke voorkeur qua stevigheid (misschien toch een beetje te hard matras gekocht), dan kan een topper uitkomst bieden door het onderliggende matras wat zachter kan maken.

 3. Verbetering gewichtsverdeling en ondersteuning

  Sommige toppers, zoals die van traagschuim en van latex, kunnen niet alleen het comfort van een matras verbeteren, maar ook zorgen voor een meer stabiele ondersteuning of een betere gewichtsverdeling (drukverdeling) wat kan bijdragen tot een beter slaapcomfort.

 4. Hygiëne

  Een topper matras houdt het onderliggende matras schoner. Meestal is de tijk van de topper afritsbaar waardoor u deze “gemakkelijk” regelmatig kunt wassen. De tijk van het matras is veel lastiger te wassen omdat deze groter is en minder gemakkelijk om de matraskern heen gedaan kan worden.

 5. Hanteerbaarheid

  Een topper matras weegt minder dan een normale matras, dus is het bed opmaken makkelijker, tenminste als uitsluitend de topper matras van molton- en hoeslakens wordt voorzien. Dit gebeurd veelal in combinatie met gestoffeerde matras zoals ook zichtbaar op één van de foto’s op deze pagina.

 6. Een middennaad tussen matrassen minder storend maken

  Doordat een topper matras een dunnere comfortlaag is weliswaar in verschillende soorten te verkrijgen wordt deze nogal eens toegepast om de naad tussen twee onafhankelijke matrassen weg te werken. De behoefte daaraan is natuurlijk sterk afhankelijk van iemand z’n slaapgewoonte. Kan dit ook bij twee verstelbare bedbodems worden toegepast? Ja, daarvoor zijn zogenaamde “split topper matrassen” bedacht.

hygiene-topmatras-door-wasbare-hoes
luchten-ventileren-van-topper-matras
wegwerken-van-middennaad-tussen-de-matrassen
de-topper-matras-wordt-apart-opgemaakt-dit-scheelt-veel-gewicht

Nadelen van een topper matras

Er zijn een aantal nadelen die we vanuit de praktijk teruggekoppeld hebben gekregen van gebruikers en daarnaast is de uitvoering – matariaalkeuze- daar ook van invloed op.

Beperkte effectiviteit

Terwijl een matrastopper veel kan verbeteren bij met name oudere matrassen, is het geen wondermiddel. Als uw matras niet goed meer slaapt doordat er kuilvorming is ontstaan, zal een matrastopper slechts in beperkte mate uitkomst kunnen bieden maar vooral net zo gemakkelijk zich vormen naar de onderliggende matras, de topper matras is immers een relatief dunne comfortlaag.

Beinvloeding van de maatvoering

Veel mensen melden dat hun matrastopper op den duur niet precies meer dezelfde afmeting heeft als het matras. Dit komt het meest voor bij de dunnere en soepele topper matrassen. De juiste afmeting is belangrijk want als de topper te groot is, geeft dit problemen met het opmaken althans voor diegene die een topper matras tegelijk met de onderliggende matras van een hoeslaken voorziet. Als deze te klein is, verlies je simpelweg bedruimte en dus bewegingsvrijheid. Vaak kan de juiste of onjuiste keuze van het bedtextiel hier ook een rol inspelen.

Topper ligt niet goed vast

Aangezien een topper geen volledig geïntegreerd onderdeel van het bed is, maar er los bovenop ligt kan deze gaan schuiven en vervormen. Dit is op zich gemakkelijk op te lossen door de topper en de onderliggende matras in één keer met een molton- en hoeslaken op te maken maar………er zijn genoeg mensen die nu juist uitsluitend de topper matras willen kunnen opmaken omwille van het lagere gewicht. Dus dit is en blijft een punt van aandacht wat in feite een onderdeel van het topper matras karakter is.

Beperking van bewegingsvrijheid en comfort

Dit geldt natuurlijk niet voor elke gebruiker maar een behoorlijk groep consumenten komt, er vaak later dit door een verkeerd of geen juist advies bij de aankoop, achter dat het losliggende topper matras draaien moeilijker maakt in bed vooral diegene die een ruggevoeligheid heeft opgebouwd, denk daarbij aan slijtage en hernia (-achtige) klachten, maar ook tussen de schouderbladen kan een verhoogde spierspanning optreden zodra de schouders teveel “naar voren” worden gedrukt zodra er op de rug gelegen wordt. Verder is het beddengoed niet altijd even “vlak” waardoor kreuken en vouwen de nodige ergernis opleveren. Laat u dan ook goed adviseren over de voor- en nadelen.

Beperkte levensduur

Door het gebruik van diverse soorten topper matrassen zal er verschil in levensduur zijn maar daarnaast ligt over het algemeen de levensduur van topper matrassen lager dan de betere kwaliteit normale matrassen. Ook wel logisch aangezien een topper matras meer een comfortlaag is dan een volwaardige matras. Veelal schommelt de levensduur tussen de 3 tot 7 jaar.
Uitzonderingen daargelaten, want veel zal afhangen van de persoon zelf.

Waar worden de topper matrassen van gemaakt?

topper-matras-koudschuim
topper-matras-van-latex-of-natuurlatex
topper-matras-van-traagschuim
topper-matras-van-paardenhaar-scheerwol-en-katoen
topper-matras-met-mini-pocketvering

Eigenlijk betreft dit dezelfde materialen zoals we die ook tegenkomen in alle op deze site behandelde matrassen met dien verstande dat een topper matras niet zulke hoge en grote pocketveren heeft als bij een pocketvering matras aangezien de topper matras, zoals al eerder aangegeven, een comfortlaag is en blijft. Maar naast de gebruikelijke materialen in matrassen komt er regelmatig ook paardenhaar, vaak in combinatie met wol en katoen, voor in topper matrassen. Een eigenschap van paardenhaar is de uitmuntende vochtregulatie een nadeel een lage vormvastheid en veerkracht. Een tenger persoon zal dan ook eerder dat een wat zwaarder persoon last kunnen krijgen van het compacter worden van de topper matras met paardenhaar. Dit is simpel een constatering en eigenschap wat niets af hoeft te doen aan de kwaliteit maar dus niet altijd bij geschikt voor ieder persoon, dit zoals bij in feite alle te kiezen topper matrassen. Wat de één lekker vind liggen ervaart een ander als onprettig en andersom. Laat u dan ook goed voorlichten!

auping-topper-matras
Le-Dorm-natuurlatex-topper-matras
swissflex-topper-matras
beddelicious-topper-matras
slp-collectie-topper-matras
wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule