wetenswaardigheden-over-produkten-in-onze-beddenspeciaalzaak

Tencel wat voor vezel is dit?

TENCEL® is een zeer duurzaam geproduceerde vezel, die nog maar weinig wordt gebruikt in Nederland.

Tencel® is een merknaam van  Lenzing-Fibres voor volledig een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet.  Tencel® wordt gemaakt van eucalyptusbomen daarvoor wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen (FSC keurmerk). Wanneer de bomen zijn gekapt, wordt de bast verwijderd, waarna de kale stammen in hele kleine stukjes worden gehakt, tot ongeveer de grootte van een postzegel.  Al die snippers komen dan in een grote bak terecht tezamen met een chemische stof welke er voor zorgt dat de snippers oplossen en een vloeistof vormen.

FSC-keurmerk

Europees Ecolabel

Mooi bij dit procedé is dat de chemische producten die worden gebruikt, vrijwel volledig (tot wel 99,6%!) opnieuw worden gebruikt; het komt dus niet bij het afval (of in de natuur) terecht. En het afvalwater dat wel vrijkomt, is onschadelijk! Tencel is zo milieuvriendelijk dat het het Europese Ecolabel heeft gekregen!

TENCEL® luidt het begin van ’n nieuwe tijdperk in vezeltechnologie in. Een grote doorbraak is gemaakt met de ontwikkeling van de nano-structuur van deze wondervezel. De meest gewilde en belangrijke eigenschappen van vele natuurlijke en synthetische vezels komen hierin bij elkaar in één vezelsoort.

europees-ecolabel

TENCEL® is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol, en veel beter vochtabsorberend dan katoen. Simpelweg ’n doorbraak in vezels! De nieuwe generatie, met ’n glansrijke toekomst….

De onoverwinnelijke vezel

Dankzij de unieke nano-vezel technologie van TENCEL® kunnen er stoffen worden geproduceerd, waarvan we tot nu alleen maar konden dromen. TENCEL® is de eerste cellulose(celweefsel) vezel die zijn enorme kracht krijgt uit deze nano-technologie. Als resultaat van de geconcentreerde en regelmatige structuur van de non-vezels, kunnen er
nieuwe functionele eigenschappen aan TENCEL® worden toegevoegd. Deze garanderen ’n uitstekende vochtopname, gecombineerd met optimaal vochtmanagement.

Vochtopnemend vermogen

Gedurende het slapen geeft ons lichaam minimaal 0,4 liter transpiratievocht af, maar de buitengewoon goede vochtabsorptie van TENCEL® genereert een grotere garantie dat de matras, het moltonhoeslaken, de tijk van een hoofdkussen of dekbed aangenaam droog blijft, en zo de nachtrust bevordert.

De foto’s tonen hoe vocht gelijkmatig wordt opgenomen door de TENCEL® vezel, als gevolg van de gecontroleerde en regelmatige structuur van deze nano-vezels.

Synthetische vezels kunnen geen vocht opnemen in de binnenkant van de vezel. De afbeelding laat zien dat TENCEL®, in tegelstelling tot katoen en modal, vocht regelmatig absorbeert en controleert, ook neemt TENCEL® ruim 50% meer vocht op dan katoen. Ter vergelijk polyester neemt helemaal geen vocht op.

Footprint

Tencel kan worden aangedragen als een milieuvriendelijk alternatief voor katoen of synthetische stoffen. Het heeft vele voordelen boven traditionele katoen en synthetische vezels.

vochtopname-van-polyestervezelvochtopname-van-de-katoenvezelvochtopname-van-tencel

Tencel wordt verkregen uit hernieuwbare bronnen. De cellulose is afkomstig van snelle Eucalyptus groeibossen, welke kunnen worden aangelegd op een terrein met een lage kwaliteit bodemopbouw – in tegenstelling tot de katoenplantages, die een uitstekende bodem en veel water nodig. Tencel vereist weliswaar meer energie en chemicaliën voor de productie ervan dit dan weer in tegenstelling tot katoen, maar dit wordt weer gecompenseerd door het zeer hoge percentage hergebruik van de toegepaste stoffen. Over het algemeen, is de milieu-impact van Tencel is ruwweg vergelijkbaar met die van biologisch katoen.


logo Tencel
FSC-keurmerk
europees ecolabel
wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule