dekens-welke-soorten-scheerwol-merinowol-kameelhaar-cashmere-kasjmir-alpaca-zomer

Dekens

Historie en hoe wollen dekens worden gemaakt?

Dekens komen nog met regelmaat voor in de slaapkamer aangezien een groep mensen het prettig vinden om zich helemaal te kunnen instoppen of juist door meerdere dekens met elkaar te kunnen combineren zelf hun comfortgevoel waar het gaat om warmte of koelte in de hand hebben en tot slot is er een groep consumenten die moeite hebben met het opmaken van een dekbed, het dekbed in een dekbedhoes stoppen is voor die mensen een lastige klus die ze liever niet willen uitvoeren.

Welke keuze in dekensoorten zijn er eigenlijk?

Dit omvat een aantal wolsoorten ieder met hun specifieke kenmerken, door deze grote variaties is er altijd wel een geschikte deken te vinden passend bij uw/ jouw eisen ten aanzien van deze produktgroep. Hieronder een opsomming van de diverse wollen dekens.

Dus voor dekens zijn er in tegenstelling tot wat veel mensen verwachten ook erg veel mogelijkheden te bieden, wel is er daarbij veelal sprake van natuurlijke materialen maar of dat dan een deken dient te worden van zuiver scheerwol of lamswol, kameelhaar, cashmere, mohair of alpaca? Op deze pagina vindt u verder informatie over één van de oudste en belangrijkste leverancier van dekens en de wijze waarop de dekens geproduceerd worden waarbij de kwaliteit ervan hoog in het vaandel staan.

Acht generaties dekenfabrikanten
Sinds Laurent Vian en Charles Tiran in 1808 hun “paroir” molen vestigden op de oevers van de Sorgue in de Vaucluse, hebben acht generaties van één familie elkaar ononderbroken opgevolgd in het beroep van wolwerker in de Manufacture BRUN DE VIAN-TIRAN.

Een geïntegreerde productie voor een perfecte kwaliteit Brun de Vian-Tiran verzorgt nog altijd in l’Isle-sur-Sorgue alle onderdelen van het verwerkingsproces van de natuurvezels: het kaarden, het spinnen, het weven, het appreteren, (vollen of vervilten, kaarden met distels…) en het confectioneren. Deze geïntegreerde productie, de enig mogelijke garantie voor de beste kwaliteit, geeft ons het recht het meest veeleisende label “Textile de France” te voeren. Textiel de France het textiellabel welke garant staat voor kwaliteit. Made in France.

label-textiel-uit-Frankrijk

Specialist in natuurvezels
Na de 100% Mohair deken te hebben uitgebracht in 1962, maakt BRUN DE VIAN-TIRAN tegenwoordig dekens en plaids van Alpaca en Lama uit Peru, van Kasjmier uit Iran, China en Mongolië, van Jak, van Kameel uit Azië, Merinos uit Frankrijk en Australië… In Zuid-Frankrijk heeft BRUN DE VIAN-TIRAN na zeven jaar zoeken de Merinos d’Arles Antique® teruggevonden, de fijnste wol van Europa.

De getoonde video (engelstalige) is een mooie produktfilm van Brun de Vian-Tiran over wollen dekens “how it’s made”.

Het zoeken van vezels
Brun de Vian-Tiran verkrijgt de meeste edele natuurlijke vezels rechtstreeks aan de bron, in de vijf werelddelen. Geen enkele kunstvezel kan een mooie deken zoveel comfort en zo’n gevoel van welbehagen verschaffen als een wolvezel.

de-juiste-wolkwaliteit-gevonden-rechtstreeks-bij-de-bron
kaarden-van-de-wol

Kaarden, Spinnen en Weven
Hier wordt de wol gekaard waardoor het grootste vuil wordt verwijderd en de wol gekamd. Het weven van de wollen deken vindt plaats op dit soort weefgetouwen.

weven-van-de-wollen-deken

Op één van de afbeeldingen staan de spoelen klaar met de wolvezels, de wollen dekens kunnen nu gemaakt worden. Brun de Vian – Tiran, kaarden, spinnen en weven zelf. Geen enkele technologie (breien, doorprikken) anders dan weven beantwoordt zo goed aan de eisen van bestendigheid en levensduur van een mooie deken.

spoelen-met-de-wol-staan-klaar-voor-het-weefgetouw
het-vollen-van-de-wolvezels-voor-maatvastheid

Vollen
Brun de Vian-Tiran is al bijna twee eeuwen lang gespecialiseerd in het vollen van stoffen. Een niet gevolde stof is niet voldoende maatvast en voelt niet zo zwaar en stevig aan als nodig is voor een mooie deken. Het vollen van de wol heeft tot doel dat de wol maatvast wordt en ook een soepele en comfortabele valling creeert, daarnaast wordt het ruwen van de wollen deken uitgevoerd om de deken een mooi uiterlijk te geven.

Ruwen van de wol met natuurdistel
Brun de Vian-Tiran ruwt de wolvezels voor haar dekens met natuurdistels.
Geen enkele technologie kan evenaren met het principe van de distel om de “vacht” van een mooie deken tot uitdrukking te brengen. Daarnaast draagt het bij tot een behaaglijk gevoel.

ruwen-van-de-deken-met-natuurdistel
confectie-van-wollen-deken-geen-detail-wordt-vergeten

Confectie
Het naaien van de galons gebeurt met de kettingsteek die niet uithaalt en de hoeken worden met de hand afgewerkt. Aan de duurzaamheid van dit boordsel mag geen enkele concessie worden gedaan, want deze vormt de bescherming van uw deken en signeert de Brun de Vian-Tiran   kwaliteit. De hoeken van de wollen dekens worden met de hand afgewerkt aangezien duurzaamheid van de dekens hoog in het vaandel staan bij Brun de Vian-Tiran. Een greep uit de mogelijkheden van de scheerwollen, kameelhaar en kasjmier dekens vindt u op de volgende pagina’s!

Beddenspecialist-Kalkman-logo
Brun de Vian - dekens
wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule