Vijf redenen waarom voldoende slaap zo belangrijk is

vij-redenen-waarom-voldoende-slaap-belangrijk-isIedereen heeft het tegenwoordig druk, waardoor slapen erbij in kan schieten. Zonde, want een goede nachtrust is belangrijk. Sporten, gezond eten, het is allemaal belangrijk voor een gezonde levensstijl. Maar hecht u wel genoeg waarde aan slaap? Vijf redenen waarom slapen belangrijk is.

1. Lachen of fronzen?

Uit een recent onderzoek van UC Berkeley blijkt dat mensen met een slaaptekort slecht zijn in het lezen van gezichtsuitdrukkingen. Dat kan ervoor zorgen dat ouders bijvoorbeeld niet kunnen beoordelen of hun kind ziek is of pijn heeft. Ook wordt het moeilijker in te schatten of iemand een dief is. De onderzoekers vrezen vooral voor de gevolgen die medewerkers op de eerste hulp van een ziekenhuis hebben of militairen in oorlogsgebied.

2. Geheugen

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we beter dingen kunnen onthouden. De University of Exeter onderzocht hoe goed deelnemers aan het onderzoek verzonnen woorden konden onthouden nadat zij hadden geslapen of nadat zij twaalf uur wakker zijn geweest.
‘Slaap verdubbelt de kans dat wij dingen weer kunnen herinneren,’ schrijft onderzoeker Nicolas Dumay in vaktijdschrift Cortex. De onderzoekers denken dat herinneringen tijdens het slapen worden verscherpt.

3. Emoties

Slaap is ook belangrijk voor onze emoties, schreef weekblad Elsevier eerder. Door slaaptekort raken we ook emotioneel van slag. We worden er chagrijnig, prikkelbaar en soms zelf agressief van. Onderzoek met ratten heeft laten zien dat gebrek aan slaap de hippocampus doet krimpen. Dit deel van de hersenen is betrokken bij het reguleren van emoties.

Uit ander onderzoek was al bekend dat ook bij depressieve mensen de hippocampus vaak verkleind is. Beide zaken vormen een sterke aanwijzing dat slaapgebrek de oorzaak zou kunnen zijn van depressie.

4. Gewicht

Een te korte nachtrust en onregelmatige bedtijden zijn beide slecht voor uw gewicht, heeft onderzoek uitgewezen. Elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, draagt bij aan een gezond gewicht.

Uit een studie twee Amerikaanse universiteiten uit 2013 bleek dat deelnemers aan het onderzoek die elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en rond dezelfde tijd opstaan, minder lichaamsvet hebben dan de deelnemers die er onregelmatige slaaptijden op na houden.

5. Kwalen

We hebben een goede nachtrust simpelweg nodig om goed te kunnen functioneren, maar ook omdat te weinig slaap diverse kwalen met zich kan meebrengen. Professor Russell Foster van de University of Oxford zegt dat minder dan 5 uur slapen per nacht, net zo slecht is als roken.

Aan een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat veertien jaar heeft geduurd, deden ruim zeshonderd Russische mannen mee die nog nooit een hartstilstand hebben gehad. Aan het eind bleek dat ruim 60 procent van de mannen die in die periode waren getroffen door een hartstilstand, ook kampten met een slaapstoornis. Ook is de kans op een beroerte groter.

bron: Elsevier.nl – foto: ANP