Onderbrekingen in slaap erger dan korte nachtrust

rusteloze-vrouw-in-bedEen gebrek aan slaap is erger als dit wordt veroorzaakt door tussentijds wakker worden. Dat concluderen artsen van de John Hopkins University uit een vergelijkend onderzoek. De resultaten van hun studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep, zo schrijft Medical Xpress zaterdag.

62 mannen en vrouwen overnachtten voor het onderzoek drie nachten in een slaapkliniek. De helft werd ’s nachts meermaals gewekt. De andere groep mocht doorslapen, maar ging later dan voor hen gebruikelijk naar bed. Beide groepen liepen hierdoor een slaaptekort op.

Op de tweede ochtend werd bij alle testpersonen de mentale toestand onderzocht. Bij beide groepen waren de positieve emoties flink afgenomen. Bij de tussentijds gewekte slapers was dit effect echter een stuk groter: 31 procent tegenover 12 procent.

Slaapfasen

“Als de slaap wordt verstoord gedurende de nacht, krijgt het lichaam niet de mogelijkheid om alle slaapfasen te doorlopen. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende diepe slaap, en dit is essentieel voor mentaal herstel”, aldus één van de onderzoekers.

De onderzoekers maten zowel de positieve als negatieve emoties van de slapers. Opvallend was dat alleen bij de eerste categorie een groot verschil tussen de testgroepen bleek. ’s Nachts wakker worden zorgt dus niet zozeer voor een uitgesproken slecht humeur, maar met name dat vrolijkheid en andere positieve emoties worden gedempt.

Gepubliceerd: 31 oktober 2015 Door: NU.nl