Lattenbodems

Lattenbodem

Wat is een lattenbodem en wat doet deze bodem?

Een lattenbodem is net als een matras een lichaamsondersteunend onderdeel van een bed. De lattenbodem wordt in het bedframe geplaatst, waarna de matras erop geplaatst wordt. De lattenbodem verdeelt het gewicht van de persoon gelijkmatig, zodat de persoon in een bed met een lattenbodem comfortabel slaapt.

Nu omvat “lattenbodem” inmiddels een zeer grote variëteit aan mogelijkheden, een plank welke in een ledikant geschroefd is wordt net zo goed een lattenbodem genoemd als een ingenieus ontwikkelde Swissflex-lattenbodem waarbij de doelstelling ligt in het feit dat er een actieve ondersteuning plaatsvindt (in combinatie met een daarvoor geschikte matras) om zo ons lichaam te laten ontspannen. Het woord zegt het in feite al. een lattenbodem is een bodem opgebouwd uit een frame met latten maar de variatie is zeer groot, voor advies en informatie over deze of andere bedbodems maar natuurlijk ook andere desgewenste informatie kunt u contact met ons opnemen.
naar contactpagina
weet u niet welke keus u moet maken? bezoek onze beddenspeciaalzaak of bel ons voor meer advies

van lat naar lattenbodem…

Zoals al aangegeven is er een enorme variatie in lattenbodemtype’s letterlijk de volgende:

  • van houten latten vastgeschroefd in of op een frame waarbij dan ook de functie van de bodem beperkt blijft tot het voorkomen dat een matras op de grond komt te liggen. Veelal is er bij deze uitvoering van lattenbodem net zo goed een koudschuim, pocketvering of latex matras te gebruiken mits deze laatste maar voldoende dikte heeft en aan de onderzijde wordt beschermd door een matrasdek. Meer over matrassen in te lezen op desbetreffend pagina’s.
  • een lattenbodem met een vast frame rondom de latten geplaatst maar dan wel met een lattenzone instelbaarheid zowel in hardheid als hoogte waardoor de bodem een actievere rol speelt in de ondersteuning van de matras en het menselijk lichaam.
  • een zich volledig vormende (conformerende) lattenbodem met een groot vermogen om zowel matras als de contouren van een menselijk lichaam te kunnen volgen en ondersteunen. Weliswaar wordt er afhankelijk van de uitvoering een extra zonering in dit type lattenbodem aangebracht maar het achterliggende doel van deze bodem is met actieve ondersteuning toch de druk op het lichaam te verlagen, tenminste dit uiteraard in combinatie voor de daartoe geschikte matras. Zoals o.a. natuurlatex of geltex
lattenbodem-met-vaste-latten-zonder-ondersteuning
lattenbodem-met-instelbare-zones-en-vast-frame
lattenbodem-met-vrijdragende-en-roterende-latten
lattenbodem-volledig-zichzelf-aanpassend

De ventilerende eigenschappen van lattenbodems in het algemeen zullen sterk afhankelijk zijn van de wijze waarop de bodem is opgebouwd, bredere latten hebben immers een groter oppervlakte dan smallere, nog los van de afwerking van de latten zelf waardoor condensatie op het lattenoppervlak bij de éne lattenbodem sneller zou kunnen ontstaan dan bij de andere lattenbodem. Ook luchtvochtigheid in de desbetreffende kamer speelt natuurlijk een rol evenals de warmbloedigheid van een mens. Wordt de kamer gelucht? Wordt het dekbed na opstaan open gelegd, dusdanig lang van tijdsduur dat ook de matras goed kan luchten? Al met al zijn er verschillende factoren die een effect hebben op deze ventilerende eigenschappen die in ons advies naar u toe de moeite van het bespreken waard zijn. Dit naast wellicht de inzet van het juiste bedtextiel etc.

Daarnaast bestaan er lattenbodems waarbij het hoofd- rug- knie-en voeteneinde in hoogte versteld kunnen worden (eventueel met radiofrequente-afstandsbediening).

Waarom een verstelbare bodem?

Een in hoogte verstelbaar (electrisch bedienbaar) hoofdeinde en ruggedeelte is vooral comfortabel voor mensen die willen lezen of ontbijten in bed, men kan dan gewoon blijven liggen en vervolgens het hoofdeinde omhoog brengen totdat men zit, maar ook voor mensen met maagproblemen is deze verstelbaarheid een uitkomst. Daarnaast ontdekken steeds meer mensen dat het ook een oplossing biedt bij het gemakkelijker kunnen verschonen van het bedtextiel, zodra de bodem versteld wordt scheelt dit in ieder geval gewicht.

Een verstelbaar voeteneinde in combinatie met een knieholteondersteuning is vooral prettig voor mensen die ontspannen willen liggen of hun benen hoog moeten houden in verband met een blessure of ter stimulering van de bloedsomloop. Wanneer bij de bodem, dit geldt uiteraard niet alleen voor lattenbodems maar ook bij spiraal- en boxspringbodems is dit aan de orde, separaat de knieholte kan worden ondersteund geeft dit een ontspanning in de onderrug, door de kanteling van het bekken wordt dit bewerkstelligt.

Blijft de vraag: tot welke groep mensen behoort u?

Een verstelbaar bed kiezen gebeurd namelijk niet zomaar. Waar u op moet letten en wat voor u geschikt is? Nogmaals dit geldt niet uitsluitend voor de lattenbodems maar ook voor andere bedbodems zoals u deze op onze site kunt vinden. Wij adviseren u graag nader over alle mogelijkheden en de voor- of nadelen daarvan.
bel ons voor een afspraak of meer advies, we staan u graag te woord 

Hieronder een aantal merken welke in onze collectie voorkomen, met waar mogelijk verwijzingen naar de site van desbetreffende fabrikant voor een compleet overzicht. Uitleg en toelichting over deze produkten verschaffen we u graag in onze winkel.

swissflex-lattenbodem-bridge12-bridge14-bridge22-uni20
slp-collectie-lattenbodem
beddelicious-lattenbodem-met-instelbare-zones
wij-zijn-onderdeel-van-de-beddenspecialist-formule