interieuradvies-voor-uw-slaapkamer-we-helpen-uw graag

Confectie gordijnen

Welke keuze in confectie van de stoffen zijn er?

Enkelvoudige plooien

Kies je voor een confectie gordijnen gebaseerd op enkelvoudige plooien, dan kies je voor een minimale plooivorming van de stof en daarmee, weliswaar afhankelijk van de plooiafstand welke veelal ca. 8 of 10 cm. bedraagt en stoftype, voor het kleinste pakket aan de zijkant van een raampartij als de gordijnen geopend zijn. Een enkele plooi kan gebruikt worden voor ieder soort gordijnstof.

enkelvoudige-plooi-in-gordijn-of-transparante-stof

Een overweging zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het dessin van een gordijn beter tot zijn recht komt met een enkele plooi. Echter, mocht een gordijnlengte meer dan 200 cm. bedragen, dan heeft een dubbele plooi mogelijk een mooier resultaat, ook hier weer afhankelijk van stoftype qua soeplesse. Als vuistregel is te hanteren hoe hoger het gordijn, des te meer plooi er nodig is om het mooi te laten hangen. Een enkele plooi ziet er strak uit en volstaat prima voor een kinder of slaapkamer. Voor een woonkamer adviseren wij liever een dubbele plooi maar dit valt of staat natuurlijk met uw persoonlijke smaak en stofkeuze’s. Stoftoeslagen voor dit plooitype bedragen 150% – 200%

Dubbele plooien – ook wel vlinderplooien

Een dubbele plooi ook wel vlinderplooi genoemd, kan gebruikt worden voor ieder type gordijn, transparante 0f inbetweenstof. Het gordijn hangt voller en geeft diepere plooien mits de stof voldoende soeplesse heeft zal ook de valling van het stofpakket veel beter tot zijn recht komen.Vanzelfsprekend is er voor dit plooitype meer stof benodigd ten opzichte van de op deze pagina omschreven enkelvoudige plooien. Stoffen met een vlinderplooi hangen dan ook veelal door meer stofverbruik met een mooie plooival voor het raam. De stoftoeslag bij deze plooisoort varieërt tussen de 200% – 260%.

vlinderplooi-in-gordijn-of-transparante-stof

Retourplooien

Naast het toepassen van de enkelvoudige plooi bestaat er ook de mogelijkheid om deze – geldt overigens niet voor elke fabrikant of elk gordijn- te combineren met een zogenaamde retourplooi. In het midden van de ruimte tussen de aangebrachte enkelvoudige plooien wordt dan aan de achterkant van het gordijn een extra plooi aangebracht, hierdoor vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren.

Op deze wijze ontstaat er een mooiere, en smallere pakketvalling van de stof. wel dient de aan te brengen stof daarvoor onder de rail geplaatst te worden aangezien de ruimte tussen de plooien anders niet naar de raamzijde zou kunnen vallen door de ingestikte retourplooien. Stoftoeslag ligt veelal ca. 10% hoger dan zonder de toepassing van een retourplooi. Overigens geldt deze toepassing ook bij het confectioneren van gordijnen, transparanten of inbetweenstof met dubbele (-vlinder) plooien.

enkelvoudige-en-retourplooi-in-gordijn-of-transparante-stofvlinder-en-retourplooi-in-gordijn-of-transparante-stof

Wave plooien

Het meest stugge gordijn krijg je met een wave plooi nog strak geconfectioneerd, alhoewel soepeler stoffen zich er natuurlijk nog vele malen beter voor lenen. Een slim systeem van runners, gordijnband en gordijnhaakjes vormt de basis voor de mooi afvallende gordijn, transparante of inbetween-stof. Wave is een combinatie van runners die d.m.v. koordjes op vaste afstand met elkaar verbonden zijn en het wave-band dat als een breed plooiband aan de bovenkant van het gordijn wordt gestikt.

confectie-van-stof-gebaseerd-op-wave-plooien

Voor een juiste werking moeten hier ook de speciale Wave haakjes worden toegepast. Door de combinatie van runners of glijders, het wave-band en de haakjes hangt het gordijn in golfvorm onder de rail. De stoftoeslag voor deze confectiemethode varieërt tussen de 180% – 240%.

Aandachtspuntje bij de stofkeuze voor een wave-gordijn

Bij deze confectiemethode is het af te raden om voor stof in baanbreedte te kiezen gezien het feit dat banen stof aan elkaar zetten leidt tot een stuggere valling nog los van het al dan niet mooi laten doorlopen van een patroon. Kies dan ook altijd en uitsluitend voor kamerhoge, liefst soepel vallende stoffen, voor het mooiste resultaat.

Ingestanste ringen met roede

Door middel van een confectie van een roedegarnituur en ringen in de aan te brengen stof kun je van landelijk tot strak modern, een perfect vallen geconfectioneerd gordijn realiseren, maar ook hiervoor geldt dat daarbij de stofkeuze een grote rol speelt, laat u zich daar dan ook goed over informeren. Door de toepassing van ingestanste ringen welke gelijkmatig worden verdeeld over de breedte van het gordijn ontstaat een strakke valling van de stof, of het nu gordijn, transparante of inbetweenstof betreft.

confectie-stof-met-ingestante-ringen-en-roede

De ringen worden met 5 bar druk samengeperst, hierdoor is het ook mogelijk om gordijnen met ringen te voorzien waarbij een voeringstof is toegepast. Alle ringen zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal) zodat er geen roestvorming ontstaat na het wassen overigens kan dit wel per atelier verschillen dus navraag hiernaar is wel de moeite waard. Het ringengordijn kan eenvoudig en met weinig ruimte naar de zijkant worden geschoven, daarbij zal de doorsnede van de ringen en het type roedegarnituur wel een rol spelen. Wanneer er met deze confectiemethode voor verduisterende gordijnen wordt gekozen moet er rekening mee worden gehouden dat er door de ringen en achter de stof langs altijd nog licht vandaan komt, in die zin is het de afweging waard of deze confectiemethode voor het optimale effect van verduisteren dan wel de juiste is. De ringen zelf zijn in diverse kleuren en maten verkrijgbaar (25 en 65 mm diameter binnenzijde ring ). De stoftoeslag voor deze methode van stof verwerken bedraagt 200% – 260%.

wenst u meer informatie? bel ons voor meer advies.


De-Ploeg-gordijnen-en-transparanten
Christian-Fischbacher-gordijnen-en-transparante-stoffen
Ado-stoffen-kamerhoog-gordijnen-en-transparanten
Kendix-stoffen-onderscheiden-modern-eigentijds-en-kwaliteit
Artelux-gordijnen-en-in-betweenstoffen
Your-Edition-kleurrijke-stoffen-voor-kinder-en-slaapkamer